Bitkileriniz kışa hazır mı?

Sonbahar geldiğinde bahçemizde yapılacak bir takım işler vardır, bitkilerimizin kışa hazırlanmaları için bakımlarının yapılması gereken bir dönemdir.

may-cuttingedgeSonbahar geldiğinde yapraklar sararmaya ve dökülmeye, hastalık ve zararlılar görülmeye başlar. Bitkilerinizin solmaya başlayan ya da sararan yapraklarını toplamalı ve budanması gereken bitkilerinizi budamalısınız. Büyümekte olan ve kışın çiçeklenen bitkilerinizin sulama oranını sabit tutarken, diğer bitkilerin sulama oranlarını azaltmalısınız…

Kasım ayı toprak işlemeyle ilgili işler için en uygun aylardan biridir. Gerekli alanlarda çapalama ve havalandırma yapılmalıdır. Havalandırılan toprak gübrelemeye hazır hale getirilmeli ve kışa hazırlık için güçlendirme yapılmalıdır.

Autumn-Garden-MaintenanceBahçeniz çim alanlara sahipse kış gelmeden önce çimleri 5-6 cm uzunlukta biçmeli ve üzerinde biriken yaprakları temizlemelisiniz. Kışa girerken de çimlik alanınızın üzerine organik gübre ya da torf serebilirsiniz. Organik gübrenizi seçerken yabani ot tohumlarına karşı dezenfekte olmuş olduğundan emin olun, yoksa bahar aylarında çim alanınızın üstünde istenmeyen otlar olacaktır.

Bahçenizde sonbaharın son aylarında budama işlemi yapabilirsiniz, yapraklı bitkiler yapraklarını döktükten sonra budanır. Aynı zamanda yazlık çiçekleri söküp, toprağı işleyerek besinini ekleyebilir ve kışlık fideler için hazır hale getirebilirsiniz.

b32Soğuk koşullarda kalmaya dayanamayacak bitkilerin üzerlerini havasız kalmayacakları şekilde örtebilirsiniz.  Narin bitkileri koruma altına almalı ve kışı geçirmeleri için onlara gerekli ısıda bir ortam ayarlamalısınız.

Sonbahar aylarında yapılacak bir diğer işlem ise ağaç ve çalı türündeki bitkilerin diplerine torf sererek soğuğa karşı dayanıklı hale getirilmeleridir.

Yapmanız gereken bu genel işlemler dışında aşağıdaki listemize de göz atın:

Çiçek bahçeniz için;

  • İlkbaharda açan soğanlı bitkiler, zambak dikin,
  • Sardunyalarınızdan çelik alın,
  • Gül ve narin bitkilerde görülebilecek parazit ve hastalıklara karşı hazırlıklı olun,
  • Kasımpatıların goncalarını gerektiğinde kopartın,
  • Eğer don tehlikesi yaklaşıyorsa havuz bitkilerinizi iç mekana alın.

Kapalı mekan bitkileriniz ve seralarınız için;

  • Yazın dışarıda duran bitkilerinizi eve veya seraya alın,
  • Siklamen gibi ilkbaharda açan bitkiler dikin,
  • Gölgelikleri kaldırın,
  • Kaktüsleri gerekiyorsa bir büyük saksıya geçirin,
  • Saksı bitkilerinizden gerekenleri büyük saksılara geçirin.