Evde bitki bulundurmanın nasıl bir faydası olabilir ki? demeyin, aşağıdaki yazımıza bir göz atın. Evde bitki bulundurmanın bir değil, birçok faydası bulunuyor.
Bitkilerle ilgili bilgimiz genelde oksijen ürettiklerinden öteye gitmez ama yapılan bilimsel araştırmalar bitkilerin birçok faydası olduğunu ortaya koyuyor. Bitkiler, oksijen üretip karbondioksit gibi zararlı gazları da emiyor, aynı zamanda yüksek sesi emiyor, motivasyonu arttırıyor, modunuzu yükseltiyor, hafızanızı güçlendiriyor (evet, yanlış okumadınız hafıza güçlendiriyor), hastalıklara karşı riski azaltıyor, üretkenliğin arttırılmasına yardımcı oluyor…
Bitkileri evde bulundurmak, güzel bir dekor oluşturmaktan öte birçok fayda sağlar. Bu faydalardan belki de en önemlisi havayı temizliyor oluşları. Ev ve ofis içindeki eşyalarda ve döşemelerde, duvarlarda kullanılan kimyasal uçucu maddeler, ortama yaydıkları gazlarla sağlığımızı tehdit eder. Havayı temizlemenin en kolay yolu, bulunduğumuz ortamı havalandırmaktır, fakat her zaman bu mümkün olmuyor. Vaktimizin birçoğunu iç mekanda geçirdiğimizi düşünürsek, bitkilerin sağladığı fayda göz ardı edilmemesi gereken bir durum.
Bu konuyla ilgili NASA’nın araştırmalarını dikkate alacak olursak, evimizde bitki bulundurmamız şart. NASA’nın bitkiler üzerinde yaptığı bir araştırma, havaya karışan zararlı kimyasallardan doğal yollarla kurtulabileceğimizi kanıtladı. İki yıl boyunca 90 bitki üzerinde yapılan araştırma sonucunda, bu zararlı kimyasalları en iyi şekilde absorbe eden 15 bitki tespit edildi. Bu bitkiler, aloe-vera, bambu, areka, kauçuk, benjamin, deve tabanı çeşitleri, dracaena çeşitleri, barış çiçeği, paşa kılıcı, İngiliz sarmaşığı, potos sarmaşığı, salon eğreltisi ve kurdele çiçeği.
Bu bitkiler 24 saatte % 87 oranında havadaki kiri yok edebiliyor. Tabi ki evinize küçücük bir saksıda bu bitkilerden koymanız, istenilen faydayı sağlamayabilir. İdeal olan bitkilerin boyunun en az 15 cm olması ve odada bir değil bir kaç bitkinin olmasıdır. Metrekareye, kişi sayısına ve hangi bitkiyi bulundurduğunuza göre bitki sayısı değişiklik gösterebilir.
Bir diğer fayda ise, bitkilerin ürettikleri nem ile evimizin havasını daha yumuşak hale getirmesi. Aynı zamanda evdeki toz oranını %20 oranında azaltmaları da alerjik bünyeler için oldukça faydalı.
Peki bitkiler hafızayı nasıl güçlendirir? Mutlaka her bitkinin kendine has ihtiyaçları ve sulanma periyodları vardır. Ne zaman suladığınızdan, ne zaman saksısını değiştirdiğinize ya da besin verdiğinize kadar, o bitki ile ilgili bir takım bilgileri aklınızda tutmanız ya da not almanız gerekir. Bu bir nebze de olsa hafızanızı kuvvetlendirmeye yararken, aynı zamanda bitkilerle ilgilenmek modunuzu yükseltir. Bitkilerle ilgilenen kişiler fark etmişsinizdir ki doğaya ve çevresine daha saygılı ve daha bilinçli hareket eder.
Bitkilerin ruhumuz ve bedenimiz için iyileştirici etkisi vardır. Bitkinizle ilgilenirken daha sakin bir ruh haline bürünür, daha iletişime açık olursunuz. Bitkilerle ilgilenme bir rehabilite yolu olarak da benimseniyor. Depresyon ve kanser tedavisinde bitkilerle çalışmalar yapılıyor. Bulundukları ortamda havayı temizliyor oluşları, gürültüyü ve ışığı emiyor olmaları aynı zaman konsantrasyonu da arttırıcı bir etki yaratır.
Bir diğer fayda ise bitkilerin gürültüyü emmesi. Gürültülü yol kenarlarında ağaçlar ve bitkiler dikilerek sesin absorbe edilmesi sağlanır. Aynı etkiyi biz de evlerimizde sağlayabiliriz. Bitkilerin yaprakları rahatsız edici gürültüyü emerek daha sessiz bir ortam yaratır. Bazı bitkilerin diğerlerine göre bu konuda daha iyi oldukları kanıtlanmıştır.
Evde bulundurulan bitkilerin havayı temizlemesiyle ilgili Hint Kamal Meattle’ın TED konuşmasına göz atabilirsiniz:
NASA’nın havayı temizleyen bitkilerle ilgili araştırmasına göz atmak için tıklayın.