Sukulentler son zamanlarda oldukça sık rastladığımız bir bitki türü haline geldi. Peki ya iç mekanda yetiştirmek için hangi türler tavsiye ediliyor? Bitkinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için gerekli koşulların yerine gelmesi önemlidir. İşte evinizde odanızın bir köşesinde ya da ofisinizde pencere önünde yetiştirebileceğiniz sukulentler:
Sedum morganianum
Kuzey Meksika ve Honduras’a özgü bu sukulentimiz aynı zamanda Burrito, Burro’s tail olarak da bilinir. Hem dış hem iç ortamda büyüyebilen bu bitkimiz bol güneş sever ama çok sıcaktan hoşlanmaz. Düzenli bir sulamayla büyümesi yıl boyunca devam eder. Fakat çok sulama yaparsanız, bitkinize zarar verebilirsiniz, o yüzden gözlemleyerek sulama dengesini iyi tutturmanız gerekir. Burrito aynı zamanda yaprağından çok kolay çoğaltabileceğiniz bir sukulenttir.
Haworthia turgida
Transparant yaprakları olan bu sukulent çok yavaş büyür. Kuzey Afrika kökenlidir ve gölge, yarı gölge alanlardan hoşlanır. İlkbahar ve yaz aylarında makul bir sulamayla büyütebileceğiniz bitkinizin sıcak yerleri sevdiğini ama çok güneşten hoşlanmadığını unutmayın. Don olaylarına karşı hassastırlar ve kışın tamamen susuz bırakılmamalıdırlar.
Kalanchoe tomentosa
Panda bitkisi olarak da bilinen Kalanchoe tomentosa, Madagaskar kökenlidir. Yapraklarındaki küçük tüycükler dokunduğunuzda sevme hissi yaratır. Güneş ışığından hoşlanırlar, mümkünse gündüz saatlerinin her evresinde ışık almaları iyi olur. Çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Mümkünse bir defada suya doymasını sağlayıp, daha sonra tekrar toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapın ve saksı tabağında su kalmamasına özen gösterin. Kışın sulamayı aza indirgemeniz gerekir.
Senecio rowleyanus
Kuzeybatı Afrika’nın kurak yerlerinde yetişen bu sukulentimiz güneşi oldukça fazla sever. Sulama süreçlerinin arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir. Toprağının çok fazla ıslak olmasını kabul edemeyen bir sukulenttir. Kışın ise toprağı sadece nemli tutulmalıdır. Gün içerisinde direk güneş alırsa büyümesi hızlanacaktır, en azından güçlü bir ışık alması gerekir.
Crassula perforata
Güney ve Batı Afrika’da sıklıkla görülen Crassula perforata, yapraklarının kenarlarındaki pembe çizgilerle çok tatlı bir görünüşe sahiptir. Yapraklarındaki rengi korumak ve çiçeklenmek için güçlü ışığa ihtiyaç duyarlar. Çok fazla suya ihtiyaç duymadıkları gibi diğer bir çok sukulent gibi düzenli bakımı severler.
*Sukulent önerileri Succulents&Sunshine sitesinden alınmıştır, içerik Terraqua Design’a aittir.
Merve Sevinç